Senyum

on 11:01 AM

"The examination has ended. Please stop writing. Make sure you have written your student number on all answer sheets. Now we will collect your question and answer papers. Please remain seated till we allow you to leave."

Rakan saya di sebelah tersenyum. Saya senyum semula padanya. "Finally, holiday!"
(agakan saya itu yang difikirkannya, atau mungkin hanya saya yg terfikir begitu? mungkin ianya kerana soalan2 tadi tidak begitu sukar, dan senyuman itu tanda kepuasan dia. saya tidak tahu...)

"Its not the end. We just finished our first exam. Four and a half year are still waiting!" kata rakan saya seorang lagi di seberang sana tiba-tiba. Agaknya dia melihat kami tersenyum tadi.

Ya, betul katanya. Perjalanan ini masih jauh. Tapi bukan sekadar empat setengah tahun sahaja, tapi lebih dari itu. Siapa pun tak pasti berapa jauh lagi jaraknya.

Yang pasti, setengah tahun telah berlalu sejak kami diterima masuk ke Faculty of Medicine ini. Lebih patut rasanya jika saya melihat ke belakang, belajar dari kesilapan dan mengambil pengajaran, dari berkira-kira berapa tahun lagi di hadapan.

Seperti yang pernah diingatkan seorang mu'allim di sini pada saya, "Why must they celebrate their birthday? Isn't that means another year has past, and they are one year closer to their death? What are exactly they are celebrating? Don't they think?"

Agak keras mungkin pendapatnya, tapi ada kebenaran di situ. Bila yang keras itu datang menyentak, baru diri yang selalu leka ini cepat terasa. Manusia semakin lama semakin kehilangan masa. Ia datang dan berlalu pergi, dan tak akan datang semula.

Walau ada ketika kita rasa ia terlalu pendek, hakikatnya semuanya sama. Saat ini, saya punya 24 jam sehari, dan orang lain juga sama. Tapi bila zaman demi zaman berlalu, kita semakin merasakan yang masa semakin sedikit dan bergerak pantas. Malah ada sebahagian yang menyalahkan dan memberi alasan masa, kerana kononnya tidak memberi peluang untuk mereka berkerja. Wajarkah sikap kita begitu?

Dari Abu Hurairah R.A. dia berkata: Aku mendengar Rasullullah SAW bersabda;

"Allah Yang Maha Mulia Lagi Maha Agung Berfirman: Seorang anak Adam mencaci maki masa padahal Akulah masa, siang dan malam hari ada di tangan-Ku"

[Hadith Qudsi; Bukhari & Muslim]

"Dan Allah menjadikan bagi kamu rumah-rumah (yang kamu dirikan itu) sebagai tempat tinggal, dan Dia menjadikan bagi kamu daripada kulit binatang ternak;

khemah-khemah (tempat berteduh), yang kamu mendapatinya ringan (dibawa ke mana-mana) semasa kamu merantau dan semasa kamu berhenti;

dan (Dia juga menjadikan bagi kamu) daripada berjenis-jenis bulu binatang ternak itu, berbagai perkakas rumah dan perhiasan (untuk kamu menggunakannya) hingga ke satu masa."


[ah-Nahl: 80]

p/s: mmg banyak kurnia-Nya bukan? agaknya sampai bila masa kita ya???



Guru: Apakah formula untuk air?
Sin Chan: "HIJKLMNO"!!
Guru: Apa yang awak cakap tu?
Sin Chan: Kan kelmarin Cikgu kata H to O!


Kenal Sin Chan? Karakter yg bagaikan jd satu fenomena baru pd masyarakat kita. Lebih-lebih lagi bila ia mengambil waktu siaran 'puncak' kanak2.

Waktu maghrib, ketika mereka kepenatan baru pulang dari sekolah atau pulang dari bermain di padang. Habis yg bukan kanak2 pun jadi 'kanak2', terpaku di depan TV. Waktu cerita terhenti, iklan dan azan maghrib, bukan bersegera ke masjid, tapi jadi waktu pergi ambil minuman atau makanan dan duduk semula depan TV.

Bukan itu yg mahu dikatakan panjang lebar di sini, kerana bukan semua family keadaannya begitu. Yang sedar kepentingan waktu itu akan bersegera menunaikan perkara yg lebih penting dan fardhu.

Mahu ambil pengajaran dari dia. Ya, ambil pengajaran dari cerita Sin Chan!!

Apa peliknya? Ada saja yg memakaikan 'kopiah' ke atas Sin Chan dan ditambahkan dengan kata-kata peringatan darinya. Walaupun mustahil akan jumpa dalam cerita-ceritanya kata2 sebaik itu, tapi tetap diguna juga gambarnya kerana 'pengaruh'nya itu.

Producer2 filem berlumba mendapatkan orang2 terkenal ke dalam filem mereka supaya filem mereka ditonton.

Maka pendakwah2 pun mahu gunakan out-reach sistem yg terkesan, bukan sekadar lepas batuk di tangga.

Tapi awas! Kena berjaga-jaga juga. Kita tidak mahu sekadar memakaikan 'kain penutup baru' pada sesuatu yg jahiliah. Contohnya???

Dulu ‘I love you’.
Sekarang ‘bersamalah kita memburu cinta Allah’.

Dulu ‘demimu sayang lautan sanggup ku redah’.
Sekarang ‘moga-moga kita dapat bersama-sama thabat mengharungi dakwah ini’.

[Dipetik dari sini]

Balik pada cerita Sin Chan tadi.

Perbualan pendek itu mengingatkan saya pada beberapa perkara.

Pertamanya pada persoalan sebagai seorang guru. Kita luaskan lingkup definisi guru ini, kepada sesiapa sahaja yg pernah memberi ilmu kita.

Bermakna, hampir semua orang di keliling kita adalah guru. Kerana kita sentiasa belajar sesuatu daripada orang2 di sekeliling!

Tak kira tua atau muda, warna kulit atau bahasa, sentiasa ada sumbangan dari setiap mereka dalam membentuk peribadi laku kita.

Namun, walau masing-masing ada sumbangan mereka, tetap masing-masing (termasuk diri sendiri!!) punya masalah, kesalahan dan berbuat dosa.Hanya Nabi sahaja yang maksum, kita tidak.
Yang selalu mengikuti kuliah mufti Perlis pasti sedar akan perkara ini, kerana ia selalu ditekankan beliau. (contohnya seperti dalam artikel ini)

Kemudian, persoalan pemahaman antara guru dan anak murid timbul. Salah guru atau anak murid kerana faham begitu? Apa yang diajar gurunya betul, tetapi yg difahami muridnya salah, walaupun ia menyangka betul. Tersalah faham? Atau buat2 tak faham? Tanya tuan punya diri...

Jadi bagaimana jalan penyelesaiannya?

Mengapa kita tidak berjaya?

Jumud sangatkah kita?

Saya tinggalkan entry ini dengan persoalan, dan beberapa link pada artikel yg wajar dibaca, difikir, diperhati dan diteliti. Saya sendiri masih bertatih dalam pencarian ilmu ini, jadi mari sama-sama kita berusaha dan berkerja.

Tak lupa, beberapa kisah lagi dari Sin Chan ini, buat senyuman di muka, buat mencetus sedikit pemikiran di kepala dan buat menjentik hati-hati yang berpura-pura mati.


= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Guru : Kenapa awak lambat?
Sin Chan: Kerana sebuah papan tanda.
Guru: Papan tanda mana ?
Sin Chan: Yang ada tulisan, "Sekolah di hadapan, jalan perlahan."


Guru: Bagaimana kita boleh mengelak penyakait yang di sebabkan oleh gigitan serangga?
Sin Chan: Jangan kena gigit serangga.


Guru: Sin Chan, Macam mana awak eja perkataan "BUAYA"?
Sin Chan: "B-O-O-W-A-Y-A"
Guru: Bukan, salah tu.
Sin Chan: Mungkin itu salah , tapi Cikgu tanya saya macam mana saya mengejanya, itulah yang saya eja!


Guru: Sin Chan, Karangan awak "Anjing saya" adalah sama seperti yang dikarang oleh Adik awak. Adakah awak meniru kerja dia?
Sin Chan: Tidak Cikgu, ia hanya lah anjing yang sama!


Guru: Sin Chan, beritahu satu perkara penting yang kita tak ada 10 tahun dulu.
Sin Chan: Saya Cikgu!


T.A.H.U.???

on 5:45 PM

buat semua teman2 yg di bumi australasia, yg sdg dan akan berjuang, ma'at taufiq wan najah fil imtihan!!! entry kali ni khas utk anda semua...

utk yg sdg bercuti, jgn lupa yg kerehatan itu ujian juga ya =)




Ungu - Andai Ku Tahu

andai kutahu
kapan tiba masaku
ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umurku

andai kutahu
kapan tiba masaku
ku akan memohon
Tuhan jangan Kau ambil nyawaku

aku takut
akan semua dosa dosaku
aku takut
dosa yang terus membayangiku

andai kutahu
malaikatMu kan menjemputku
izinkan aku
mengucapkan kata taubat padaMu

ampuni aku
dari segala dosa dosaku
ampuni aku
menangisku bertaubat padaMu

aku manusia
yang takut neraka
namun aku juga
tak pantas di syurga

===============================================================

kalaulah manusia tahu bila agaknya waktu itu, mungkin kah akan tiada kebatilan di muka bumi? mungkinkah kita akan sentiasa mempersiapkan diri untuk waktu itu?

mungkinkah kita manusia menjadi seperti seorang student yang sibuk dan menjadi terlalu rajin bila tarikh exam yg diketahui semakin dekat; atau seperti seorang pekerja yg semakin bertungkus lumus bila dateline utk projek dihantar semakin tiba??? fikirkan...

sepotong ayat utk dikongsi kali ini, berkisar tentang kisah ketika peperangan Uhud. peristiwa yg banyak memberi pengajaran dan peringatan kpd kita sebagai muslim.

agaknya bagaimanakah reaksi kita selepas menerima ujian?



Then after the distress (and unhappiness), He sent down calm on a group of you overcome with sleep, while another group become anxious by their own feelings,
moved by wrong suspicions of Allah-Suspicions due to ignorance.

They said, "What affair is this of ours?"

You say (to them) "Indeed, this affair is wholly Allah's."

They hide in their minds what they dare not say to you. They say (to themselves), "If we had anything to do with this affair, non of us should have been in the slaughter here."

Say, "Even if you had remained in you homes, for those whose death had to come, would certainly have gone forth to the place of their death."

But (all of this was) because Allah might test what is in your chests;
And purify what is in your hearts.
And Allah is All-Knowing (Aleem) the secrets of your breasts (hearts).


[Ali Imran 3:154]


p/s: previous post related to this ayat here